Gör det själv

Bygg en rakethylla

Bygg barnens egna rymdraket där de kan förvara sina skatter och måla det i deras favoritfärger.

Skriv ut sidan

Ladda ner och skriv ut mallen

Ladda ner PDF:en med raketmallen. Mallen skapas på A0 storlek, så om du har en A4-skrivare det måste skrivas som separata A4-sidor. För att göra detta, välj "tile" i utskriftsinställningarna innan du skriver ut. Skrivaren kommer sedan skriva ut 8 separata A4-sidor. Alternativt kan du ta mallen till ett lokalt tryckeri.

 1. Börja med att tejpa ihop mallen och använd sedan en vass kniv för att skära ut alla delarna.

  Rocket Step 00


 2. Lägg mallen på din plywoodskiva och rita av alla delarna. förbered dig för att börja såga.

  Rocket Step 01

 3. Använd din sticksåg och såga försiktigt runt alla malldelarna. Det kan vara en bra idé att sätta fast materialet med en tving i din arbetsbänk. Se bara till att du inte sågar in i din bänk eller bord såklart.
  Börja med att såga de yttre kanterna av plywoodskivan.

  Rocket Step 03

 4. Såga sedan de inre delarna tills dess att alla delar är klara.

  Du har nu alla delar för att bygga ditt raketbord. 


  Rocket Step 04

 5. Bestäm var du vill att hyllorna ska sitta på raketen. Vi har använt 2 hyllor på vardera sida och speglade positionerna på motsatta sidor, vilket gör det lättare att skära och montera alla hyllor.

  Rocket Step 04b

 6. Med hjälp av en cirkelkompass kan du mäta ut bredden på den plats där du vill fästa hyllan. Mät detta på en av de utsågade basdelarna. Detta kommer att säkerställa att hyllan passar inuti raket perfekt.

  Rocket Step 05

 7. Behåll inställningen på din cirkelkompass och använd den för att rita en cirkel runt ett hörn på denåterstående plywood-skivan. Se till att hörnet du använder är exakt 90°.


  Rocket Step 05

 8. Nu kan du såga ut den första hyllan med hjälp av din sticksåg. Upprepa detta för alla hyllor.


  Eftersom vi speglade positionen av hyllor på de motsatta sidorna av raketen kan vi alltid såga 2 hyllor av samma storlek.

  Rocket Step 07

 9. Slipa noggrannt alla hyllkanterna så det inte finns några vassa kanter eller flisor. Gör samma sak för resten av raketens delar.

  Rocket Step 07

 10. För att märka ut borrhål för hyllorna måste du rita centrumlinjerna först. Detta gör du genom att placera en halv bottenpanel på hela panelen och dra en linje längs den inre kanten.

  Rocket Step 10

 11. Gör samma sak på andra sidan. Detta kommer att bli 2 streck med ca 12mm från varandra.

  Rocket Step 11

 12. Håll hyllorna där du vill placera dem och rita en horisontell linje längs den övre kanten av hyllan. 

  Rocket Step 12

 13. Gör sedan 2 märken ca 6 mm enligt den linjen, och ungefär 30 mm från ändarna av hyllan. Dessa kommer att vara din borrpunkter. Upprepa detta för alla hyllor.

  Rocket Step 14

 14. Använd en 3mm träborr om du ska använda 3,5 x 30mm skruvar för att fästa hyllorna. Nu använder din borrskruvdragare i borrläge och borrar genom märkena som du har gjort i raketen. Håll hyllorna där du vill fästa dem, kant i kant med den linje du gjort, och borra rakt in dem.

  Rocket Step 19

 15. Använda 3,5 x 30mm skruvar och skruva fast alla hyllorna till basen. De 3 basenheterna kommer att fästas ihop av hyllorna.

  Fäst 2 hyllor till den hela raketdelen först. Lägg  sedan ner det platt och skruva fast en halv-raketdel till dessa 2 hyllor. Borra styrhål först. Se till att toppen och botten av din raket är i linje så att det bordet blir stadigt när det är klart. Upprepa för de återstående hyllor och den andra hälften-raket.

  Rocket Step 21

 16. Nu när din rakethylla är klar, är det dags att ge det en personliga prägel. Ta fram färger som barnen gillar och börja måla.

  Rocket Step 26

 17. Rocket Step 27

Bygg en rakethylla