Gör-det-själv

Snöflinga

Skapa vintermagi inne med denna vackra snöflinga i trä

Skriv ut sidan

Julen är en bra tid till att vara lite händig och om du letar efter ett roligt projekt att göra är denna vackra snöflinga den perfekta inredningsdetaljen. Följ vår guide steg för steg för att skapa din egen flinga.

 1. Börja med att mäta upp tre delar som är 800 mm långa. Vi använder planhyvlad furu med dimensionen 21x43 mm.

  snowflake_1

 2. Var extra noga med att fixera ditt virke ordentligt med skruv- eller klämtvingar innan du börjar såga. När arbetsstycket sitter fast ordentligt är du redo att såga till dina delar.

  snowflake_2

 3. Mät upp och göra ett pennmärke i mitten av varje del (på längden). Detta behöver du göra för att senare skapa spåren som gör att du kan sammanfoga delarna till flingan.

  snowflake_3

 4. Du är nu redo att markera ut linjerna för varje ursågning. Materialet vi använder har en bredd på 43 mm. Mät ut och rita två streck 40 mm långa och 16mm in från varje kant. I de andra två delarna mät och rita streck 27mm in från ena kanten och 40mm långt.

  snowflake_4

 5. Använd din sticksåg med ett blad avsett för trä för att försiktigt såga ut de utritade ursågningarna.

  snowflake_5

 6. Du har nu delarna för att skapa ramen till din snöflinga. Mittdelen som liknar ett "H" skall tillsammans med de två övriga delarna skapa ramen. Den ”H”-liknande delen skall placerat i mitten mellan de två övriga delarna.

  snowflake_6

 7. Med hjälp av en penna och linjal skall du nu markera och såga ut vinklade ändar av varje del. Detta kommer att skapa de spetsiga kanterna på snöflingan.

  snowflake_7

 8. Ställ in vinkeln (45 grader) på din sticksåg för att såga till de fasade ändarna. Du har nu dekorativa och spetsiga ändar på snöflingans ram.

  snowflake_8

 9. Du har nu dekorativa och spetsiga ändar på snöflingans ram.


  snowflake_9

 10. Det är nu dags att sätta ihop ramen. Placera en av de två delarna med ett 27mm djupt spår i botten med ursågningen riktad uppåt. Placera den ”H”-liknande delen i mitten följt av den andra delen med 27mm ursågning.

  snowflake_10

 11. Använd en lämplig skruv för att fixera ramen. Tänk på att materialet lätt kan spricka, förborra därför gärna för skruven och använd en skruv med rätt längd (ej längre än 43mm).

  snowflake_11


 12. Det är nu dags att skapa "stjärnformen" i din snöflinga. Med hjälp av en cirkelkompass, rita en cirkel med en radie på 200 mm. Håll sedan din cirkelkompass på exakt samma bredd, dra sex punkter på lika avstånd runt kanten av cirkeln. Ansluta med att dra raka streck för att skapa stjärnformen. Här använder vi plywood med en tjocklek på 12 mm.

  snowflake_12

 13. Med hjälp av en bit av samma material som ramen skall du nu rita konturen av en andra stjärna. Detta ger dig dina inre och yttre skärlinjer för stjärnan (se bilden).

  snowflake_13

 14. Innan du börjar att såga ut stjärnan, borra ett hål i den inre ytan av stjärnan för att ge dig ett starthål för din sticksåg (se bilden).

  snowflake_14

 15. Var noga med att fixera arbetsmaterialet ordentligt innan du börjar såga. Använd sedan din sticksåg med ett sågblad avsett för trä för att noggrant såga efter den inre linjen i stjärnbilden. 

  snowflake_15

 16. När du är klar med ursågningen efter den inre linjen i stjärnan övergår du till att såga efter den yttre linjen.

  snowflake_16

 17. Använd en slipmaskin för att slipa till kanterna på de delar du nu sågat till. 


  snowflake_17

 18. Det är nu dags att göra snöflingans dekorativa "armar". Du behöver 12 stycken totalt. Placera den ursågade stjärnformen mot ett hörn av plywooden och rita efter insidan av stjärnformen. Detta hjälper dig att markera ut var du skall såga. Upprepa momentet 12 gånger.

  snowflake_18

 19. Använd din linjal för att markera raka linjer i slutet av varje arm som visas på bilden. Skär sedan ut alla 12 bitar med hjälp av din sticksåg.

  snowflake_19

 20. Det är nu dags att fästa de ursågade ”armarna” och stjärnformen till ramen.

  snowflake_20

 21. Använd en nålhammare och stift för att fästa bitarna på ramen säkert. Mät noga med linjal för att se till att snöflingans bitar är jämnt fördelade runt ramen.

  snowflake_21


 22. Nu är det dags att göra den mindre stjärnan för att lägga till en dekorativ detalj som också döljer mittdelen av flingan. Med hjälp av din cirkelkompass, skapa en cirkel med en radie på 50 mm och rita stjärnformen.

  snowflake_22

 23. Var noga med att fixera arbetsmaterialet ordentligt innan du börjar såga. Använd sedan din sticksåg med ett sågblad avsett för trä för att noggrant såga efter stjärnans yttre konturer.

  snowflake_23

 24. Fäst den mindre stjärnan vid centrum av din snöflinga med hjälp av lite trälim.

  snowflake_24

 25. Måla din snöflinga i önskad färg och du är nu klar!

  snowflake_25

Snöflinga