Svävande hyllor

Svävande hyllor

Skriv ut sidan

Svävande hyllor är enkla i sin konstruktion men ser både exklusivt och stilrent ut. Djupet på hyllan kan lätt anpassas efter ditt behov. Själva hyllan är byggd som en låda som du skjuter på en monteringsram som är fäst i väggen. Ramen är helt dold så hyllorna tycks sväva mot väggen.

I detta projektet har vi använt oss av limfogskiva i furu med en tjocklek på 18mm. Fråga in ditt lokala byggvaruhus för mer information.

Utgå ifrån måtten i beskrivningen och planera materialåtgången. Känner du dig osäker så ta hjälp av personal hos din lokala byggvaruhus.  1. Floating Shelves03

   

  Använd din cirkelsåg och kapa följande delar till hyllan och väggramen:

  - 4 st långa delar med måtten 914x254x18mm för hyllornas över- och undersidor. 
  - 2 st långa delar med måtten 914x76x18mm för hyllornas långsidor
  - 4 st långa delar med måtten 236x76x18mm till hyllornas kortsidor
  - 6 st långa delar med måtten 198x76x18mm för väggramarnas konsoller
  - 4 st långa delar med måtten 875x76x18mm till väggramarnas fram- och baksidor. 

   

  Obs! Om du använder material som är tunnare eller tjockare än 18mm måste du räkna om måtten på delarna i beskrivningen! Tänk på hur konstruktionen ser ut så att bitarna stämmer med varandra. 

 2. Floating Shelves04

  Placera en 914 mm lång hyllsida under en 25x254mm hylldel. Den främre ytan av sidostycket bör vara i jämnhöjd med den främre kanten på övre delen och bitarna bör vara kant i kant i båda ändar. Använda din borrskruvdragare för att borra pilothål med en 210mm borr. Detta förhindarr att träet spricker vid skruvdragning. Fäst delarna med en 38 mm träskruv, en vid varje ände och en i mitten. Montera ett 210 mm ändstycke vid vardera ändar så att alla kanter är i jämnhöjd. Borra pilothål och fäst ändarna med skruvar som drivs genom toppen av hyllan och in ändstyckena. Fäst ytterligare en skruv vid varje nedre hörn . Upprepa samma process för att montera den andra hyllan.

 3. Floating Shelves05

  Lägg hyllorna md öppna sidan upp och placera ett 25x254mm bottenstycke ovanpå för att skapa en låda. Justera tills alla kanter är jämna, borra hål och fäst botten med fem träskruvar, en i varje hörn och en centrerad längs framkanten.

 4. Floating Shelves06

  Fyll skruvhålen med träspackel och låt torka enligt anvisningar. Använd slipmusen Mouse® för att slipa alla kanter och hyllsidor. Torka bort allt slipdamm med en ren trasa.

 5. Floating Shelves07

  Betsa varje hylla med en pensel . Torka bort överflödig bets med en trasa i träfibernas riktning. Låt torka över natten och lacka hyllorna enligt tillverkarens anvisningar.  Flera lager gör ytan jämnare och lättare att rengöra.

 6. Floating Shelves08

  Varje ram består av två 867mm långa delar med måtten 25x76mm för fram- och baksidan av ramen och tre 178 mm delar för stag vid varje ände och i mitten. Placera stagen mellanfrämte och bakre stycket så att det bildas en rektangel med 90 - graders hörn samt ett stag i mitten. Borra hål och skruva 38mm träskruvar in i toppen och botten av varje stag.

 7. Floating Shelves09 Borra fyra hål längs baksidan av varje monteringsram och be någon hålla ramen mot väggen på önskad höjd. Använd ett vattenpass för att säkerställa att ramen sitter rakt och markera  sedan genom de förborrade hålen i monteringsramen med en penna eller skruv för att indikera placeringen för gipsankare. Montera fyra ankare enligt anvisningar från tillverkaren. Fäst ramen i väggen genom att skruva 51mm skruvar genom hålen i ramen och in i gipsankarna.  Ramen bör inte röra sig och bör vara i jämnhöjd med väggen för maximalt stöd.

  Obs : Gipsankare är lämpliga för hyllor som endast kommer att hålla lätta föremål. Om hyllorna ska bära för en många böcker elelr andra tyngre föremål bör ramarna monteras med 76mm skruvar i åtminstone två väggreglar.


 8. Floating Shelves10

  Skjut på varje hylla över dess fästram tills det är i jämnhöjd med väggen och fäst dem med två 38mm träskruvar genom botten av hyllan och in i ramen i varje hörn.

 9. Floating Shelves11

  Styla hyllorna med dina favoritböcker och inredning.

Svävande hyllor