Gör-det-själv

Hemmagjort pussel

Kul för familjen med detta gigantiska träpussel

Skriv ut sidan

Vårda dina barns kreativitet och intresse för träslöjd med detta familjevänliga projekt du kan göra som familj. Lär dina barn att mäta, rita upp, slipa och måla, men lämna sågningen till de vuxna.

 1. Oversized Jigsaw Puzzle 03

  Skapa lika stora pusselbitar genom att dela upp plywoodskivan i ett rutnät. Mät och markera vertikala och horisontella linjer, i detta exempel var 20 cm, genom att göra markeringar i blyerts längs varje kant av brädet och rita en linje med en linjal eller måttstock. Du kommer att få 36 rutor att skapa pusselbitar av.

 2. Oversized Jigsaw Puzzle 04

  Det snabbaste och mest konsekventa sättet att skapa pusselbitsknoppar är att börja med en mall. Du snabbar upp produktionen genom att skära ut fyra till sex former från en bit kartong och ta hjälp av vänner eller familjemedlemmar att ta itu med de kommande stegen. Rita rundade former längs de raka kanterna av kortet och skär ut dem med en sax. Undvik att göra komplicerade former med tvära svängar eller flera raka kanter och håll storleken till ungefär 1/3 av rutan.

 3. Oversized Jigsaw Puzzle 05

  Rita formerna med blyerts på åtminstone tre sidor av varje ruta, exklusive ytterkanterna. Formen kan möta insidan eller utsidan av en kvadrat med rak kant i linje med rutnätet för att skapa klassiska pussel knoppar eller inlopp på varje bit. Vara noga med att slumpa mönstret och utnyttja alla dina mallar.

 4. Oversized Jigsaw Puzzle 06

  Kläm fast din Plywoodskiva platt på en arbetsyta eller bockar med det ritade pusslet uppåt. Börjar på ett hörn, såga sakta längs riktlinjerna med din sticksåg. Undvik att skära för snabbt, vilket kan öka flisning. Var noga med att inte överrotera bladet i kurvor och håll alltid två händer på sågen vid alla tidpunkter under sågningen.

 5. Oversized Jigsaw Puzzle 07

  Göra de gigantiska pusselbitar enklare att sätta ihop genom att runda av de skarpa kanterna på vissa bitar med din slipmaskin. Den smala spetsen på slipmaskinen är perfekt för att slipa de inre kanterna av pusselbitarna.

 6. Oversized Jigsaw Puzzle 08

  Efter du slipat kanterna så behöver du slipa hela ytan på pusslet. Detta kommer att ta bort eventuella återstående blyertsmarkeringar eller flisade kanter från sågningen. Torka av slipdammet med en ren trasa.

 7. Oversized Jigsaw Puzzle 09

  Sätt ihop pusslet och skissa en grov design eller ett mönster med en penna eller oljepastell före målning med akrylfärg. Oljepastell är lätt att måla på trä och kan användas för att lägga till kontrasterande konturer till former eller intrikata detaljer till färdiga pusslet. Skapa tillsammans familjens mästerverk!

  Tips: Du kan göra pusslet mer utmanande genom att måla mindre mönster eller identiska upprepning på bitar.

 8. Oversized Jigsaw Puzzle 10

  Skydda ditt pussel med ett tunt lager av klarlack. Satsa på ett vattenavvistande lack och spraya alla ytor för att skydda mot fukt.

 9. Oversized Jigsaw Puzzle 11

  Ta pusslet till en större yta, t.ex. vardagsrummet eller trädgården och låt hela familjen tillsammans lägga pusslet.

 10. Oversized Jigsaw Puzzle 12

  Förvara pusselbitarna i en stor trälåda inomhus.

Hemmagjort pussel